184 metrów postępu!

2016-07-25

Zarówno ściana nr 101 jak i ściana 161 prowadzone są w IV kategorii zagrożenia metanowego, I stopniu zagrożenia wodnego oraz w klasie B zagrożenia wybuchem pyłu węglowego.

Ścianę nr. 101 wyposażono w kompleks ścianowy Nr – 1 produkcji Famur.

• Kombajn – FS 400
  • Sekcje obudowy zmechanizowanej – Fazos – 14-41
  • Przenośnik ścianowy – Nowomag 850 ( 2×400 KV )
  • Przenośnik podścianowy – Nowomag 850 ( 1x 400KV )
  • Pociąg aparaturowy Becker
  • Agregaty ciśnieniowe – Wichary

Ścianę nr. 161 wyposażono w kompleks ścianowy Nr – 2 produkcji Famur.

• Sekcje obudowy zmechanizowanej – Fazos – 14-34
  • Pozostałe wyposażenie takie same jak w ścianie nr. 101

Zgodę na zbrojenie ściany 101 wydał KRZG w dniu 02.03. 2016 r a w dniu 26.04.2016r ruszyło wydobycie z nowo za zbrojonej ściany.

Prace związane ze zbrojeniem ściany 161 ruszyły 27.04.2014 r zgodę na eksploatacje wydano 13.06.2016 r od tego momentu PG SILESIA prowadzi wydobycie z dwóch ścian.

Eksploatację ściany 101 prowadzi oddział wydobywczy G1, natomiast ścianę 161 „fedruje” oddział G2.

Za miesiąc czerwiec ściana 101 zdołała samodzielnie wydobyć średnio na dobę blisko 9,5 tyś ton urobku, przy postępie ściany 184 m za miesiąc. Liczba ta robi wrażenie tym bardziej że firma borykała się z problemami technicznymi maszyny wyciągowej.

Obecnie wydobycie rozkłada się na dwie ściany a średnia to blisko 12 tys ton urobku na dobę. Chciało by się w tym miejscu powiedzieć…och to wąskie gardło, bo gdyby nie one… no ale cóż…kopalnia powstała w 1902 r a wówczas jej moce produkcyjne były wystarczające jak i wybudowane szyby które wówczas spełniały oczekiwania właścicieli. Mamy jednak nadzieję że i to wkrótce się zmieni, a nasza „staruszka” SILESIA pokaże że stać ją na jeszcze więcej.