Archiwa kategorii: Aktualności

Właśnie tak uratowano kopalnię Silesia

2018-06-14

Kopalnia Silesia

Nie wszyscy pamiętają już dziś o tym, że 26 maja 2003 roku rozpoczął się podziemny strajk w czechowickiej kopalni Silesia. Przez dziewięć dni górnicy walczyli o swoją kopalnię. Ten protest zaprawił ich w boju, który ostatecznie wygrali, znajdując kilka lat później inwestora, który zainwestował i rozwinął zakład. Tamte wydarzenia nadają się na film, a główną rolę odegrałby w nim Dariusz Dudek, szef Solidarności w Silesii. Czytaj całość ›

Spływ Dunajcem i Inne Pienińskie Atrakcje

2018-05-09

Wycieczka z Solidarnością w dniach 8-9 wrzesień 2018r

sobota

– zbiórka 5.30 ( Plac autobusowy przy PG SILESIA )
– wyjazd o godzinie 6.00 w kierunku Dębna, zwiedzanie drewnianego, gotyckiego kościoła św. Michała Archanioła, który wraz z innymi drewnianymi kościołami południowej Małopolski został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
– przejazd w kierunku Sromowców Wyżnych, przesiadka na łodzie flisackie i spływ malowniczym odcinkiem Dunajca do Szczawnicy
spacer po uzdrowisku – Plac Dietla, pijalnia wód mineralnych, dom zdrojowy
– przejazd do Jaworek i przejście słynnym wąwozem Homole, który jest najcenniejszą atrakcją przyrodniczą w Pieninach, ścieżka biegnie nad wartkim potokiem wśród stromych skał i głazów

– przejazd do Niedzicy, zakwaterowanie, uroczysta obiadokolacja połączona z zabawą przy muzyce

niedziela

– śniadanie
-przejście w kierunku zamku „Dunajec” – zwiedzanie z zewnątrz średniowiecznej warowni
– rejs po jeziorze Czorsztyńskim
– przejazd do Czorsztyna i spacer do ruin zamku „Wronin”
– obiad w Niedzicy
– ok. 16:00 wyjazd w drogę powrotną

Cena:

członkowie związku- 190 zł/os

pozostali – 370 zł/os

przy zapisie pobieramy zaliczkę w wysokości 100 zł/os

Cena zawiera: 1 x nocleg w hotelu w pokojach z łazienkami, 1 x śniadanie, 1 x uroczystą obiadokolację z muzyką (Dj), 1 x obiad w drugim dniu, opiekę pilota-przewodnika, ubezpieczenie, transport, bilety wstępu (spływ, wąwóz Homole, zamek Czorsztyn, rejs po jeziorze).

Zapisy i wpłaty w biurze Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność przy PG SILESIA

do dnia 31 lipca 2018r.

LICZBA MIEJSC OGRANICZONA

Jak powtórzyć sukces Silesii?

2018-03-19

„W związku ze złożeniem przez spółkę Tamar Resources LTD zapytania ofertowego w sprawie nabycia kopalni węgla kamiennego Krupiński w Suszcu, prezydium Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność żąda natychmiastowego wstrzymania wszelkich działań likwidacyjnych dotyczących majątku niniejszej kopalni prowadzonych zarówno na powierzchni, jak i w podziemnych wyrobiskach” – pisze w piśmie do ministra energii Krzysztofa Tchórzewskiego szef Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności Dominik Kolorz. Czytaj całość ›