Czas na Podsumowanie 2012 roku

2013-02-16

Drodzy Pracownicy,

Nowy Rok to czas podsumowań działalności Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność przy PG SILESIA w roku 2012r.
Działania naszego związku skupiły się na najważniejszych aspektach w których Pracownik jest najważniejszy, a więc :

• negocjacje Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy oraz Regulaminu Pracy
  • ustalanie Szczegółowych Zasad Organizacji i Finansowania Działalności Socjalnej.
  • spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy
  • działalności wewnątrz związkowej (szkolenia)
  • działalności sportowo-rekreacyjnej dla członków związku
  • spraw bieżących

ZUZP oraz Regulamin Pracy

Jak wszystkim wiadomo, rokowania dotyczące wprowadzenia ZUZP oraz zmiana Regulaminu Pracy rozpoczęły się w styczniu 2011r.
Główną rolę w tych rokowaniach odegrali przedstawiciele NSZZ Solidarność biorąc na siebie ciężar prowadzenia tych negocjacji. Dzięki temu zachowaliśmy wiele przywilejów które obowiązywały dotychczas, mamy tu na myśli m in:

• 7,5 godz dobowy czas pracy pod ziemia,
  • deputat węglowy wypłacany w formie ekwiwalentu pieniężnego,
  • Nagroda Barbórkowa plus dodatkowy odpis na Fundusz Socjalny umożliwiający wydanie bonów towarowych pracownikom z okazji Barbórki,
  • Jubileusze,
  • dodatkowy urlop tzw urlop „zielony”
  • oraz wiele innych dodatków
  • został także wprowadzony dodatek z tytułu uciążliwości pracy w sobotę i niedzielę ,
  • Nagroda z zysku.

Dzięki temu, ze NSZZ Solidarność jest największym i najprężniejszym związkiem zawodowym, mogliśmy skorzystać z pomocy działu prawnego który znajduje się w naszych strukturach, umożliwiło nam to podjęcie równorzędnej i merytorycznej dyskusji z naszym pracodawcą.
Wszystkie te działania, doprowadziły do podpisania w lipcu 2012r nowego zakładowego układu zbiorowego pracy oraz regulaminu pracy .

Szczegółowe Zasady Organizacji i Finansowania Działalności Socjalnej.

Przedstawiciele NSZZ Solidarność zaznaczyli również swój udział w pracach Komisji Socjalnej. Na wniosek naszych członków w Komisji zostały wprowadzone nowe elementy które dotychczas nie obowiązywały ;

• Bony żywnościowe z okazji Świąt Wielkanocnych,
  • Paczki żywnościowe z okazji Świąt Bożego Narodzenia,
  • Zostały również przyjęte zasady rozdysponowania środków
  • (odpis dodatkowy) na bony towarowe z okazji Barbórki

Bezpieczeństwo i Higiena Pracy

Przedstawiciele NSZZ Solidarność brali czynny udział w pracach komisji bezpieczeństwa . Uczestniczyliśmy reprezentując swoich członków związku w posiedzeniach komisji kolegialnej. Doprowadziliśmy do zmiany jakości dostarczanych ubrań i środków ochrony osobistej. Za pośrednictwem ZSIP dokonywaliśmy przeglądu stanowisk pracy i na bieżącą reagowaliśmy na zgłaszane problemy. Jako jedyni związkowcy zjeżdżamy na dół kopalni!

Działalność wewnątrz związkowa (szkolenia )

Aby móc skutecznie i merytorycznie rozmawiać z pracodawcą nieodzownym elementem każdego związkowca są szkolenia. Dlatego też, NSZZ Solidarność w 2012r przeprowadziła szereg szkoleń dla członków związku.
Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność przy PG SILESIA brała czynny udział w szkoleniach wysyłając również swoich przedstawicieli na szkolenie sympozja i panele tematyczne.
Nasi młodzi związkowcy uczestniczyli w szkoleniach o różnorakiej tematyce, byli obecni na zajęciach z Rozwoju związku, sprawach ogólnozwiązkowych oraz podstaw negocjacji.
Przy Sekretariacie Górnictwa i Energetyki NSZZ Solidarność został utworzone Forum Młodych. Oczywiście nasi młodzi związkowcy biorą tam czynny udział.

Działalność Sportowo-Rekreacyjna

W roku 2012 Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność przeprowadziła szereg imprez, zaczęliśmy w miesiącu styczniu organizując,

• Rodzinny Wyjazd Na Narty do Istebnej,
  • luty, Dwudniowy Kulig
  • marzec, upominki z okazji Dnia Kobiet
  • maj, Zawody Wędkarskie o Puchar Przewodniczącego NSZZ Solidarność przy PG SILESIA
  • czerwiec, Wyjazd Dzieci na Jurę Krakowsko-Częstochowską z okazji Dnia Dziecka,
  • czerwiec, Członkowie Naszego Związku Uczestniczyli w Festynie Rodzinnym organizowanym przez Zarząd Regionu NSZZ Solidarność.
  • sierpień, obchody 110-lecia KWK Silesia, członkom związku w trakcie obchodów zostały ufundowane przez Komisję Zakładową NSZZ Solidarność przy PG SILESIA posiłki, napoje oraz zorganizowaliśmy loterię gdzie główną nagrodą był weekendowy pobyt w górach.
  • wrzesień, Turniej Piłki nożnej o Puchar Przewodniczącego NSZZ Solidarność
  • przy PG SILESIA
  • wrzesień, Wyjazd na Grzyby,
  • wrzesień, uczestnictwo naszych członków w Zawodach Wędkarskich o Puchar Przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ Solidarność
  • listopad, wyjazd drużyny NSZZ Solidarność przy PG SILESIA na Turniej Piłkarski o Puchar Kazimierza Zachnika do Jaworzna
  • grudzień, Biesiada Górnicza

Bieżąca działalność

• Na wniosek NSZZ Solidarność została uruchomiona preferencyjna sprzedaż węgla dla pracowników PG SILESIA
  • Doprowadziliśmy do zryczałtowanej zapłaty za wszystkie godziny wynikające ze wcześniejszych zjazdów załogi.
  • Wiele członków związku skorzystało z bezpłatnych porad prawnych udzielanych przez naszych prawników związkowych dot życia zawodowego jak i prywatnego
  • Otoczyliśmy opieką rodzinę tragicznie zmarłego naszego kolegi jak również naszych członków związku którzy ulegli wypadkom w pracy.

Nie zabrakło nas również w szeregu różnorakich manifestacjach i pikiet organizowanych tak przez Zarząd Regionu Podbeskidzie jak i Komisję Krajową naszego związku. Nie sposób ich wszystkich wymieniać ale dziękujemy tym wszystkim którzy znaleźli czas i siłę, aby wspierać nasze działania i walczyć o przysługujące nam prawa.

Za Komisję Zakładową
NSZZ „Solidarność”