Manifestacja w Warszawie

2012-04-03

Dwa autobusy wyruszyły w nocy z 29 na 30 marca z PG SILESIA na manifestację organizowaną przez NSZZ „Solidarność” przed siedzibę parlamentu w Warszawie. Manifestacja miała na celu poparcie wniosku o przeprowadzenie referendum w sprawie propozycji utrzymania dotychczasowego wieku emerytalnego – 60 lat dla kobiet, 65 lat dla mężczyzn. Pod wnioskiem o referendum podpisało się blisko 1,5 mln osób w przeciągu zaledwie trzech miesięcy! Na miejsce manifestacji dotarliśmy ok godz 9.00 i wspólnie z 15 tys ludźmi zgromadzonymi przed parlamentem oglądaliśmy na ogromnym telebimie obrady sejmu. Wszystko to odbywało się w huku petard oraz okrzyków sprzeciwiających się propozycji przedstawionej przez koalicję PO-PSL. Ogromne owacje otrzymał przewodniczący KK NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, który rzeczowo argumentował zasadność przeprowadzenia takiego referendum oraz podważał pomysły obecnej koalicji, która z kolei stanowczo odmawiała poddania się woli i ocenie narodu. Chodź wynik z góry wydawał się być wiadomy, to pokazaliśmy że ostatniego słowa w tej sprawie jeszcze nie powiedzieliśmy, a rząd musi liczyc się z nami i kolejną falą protestów. Cierpliwość Polaków powoli się kończy i nie dotyczy to tylko spraw emerytalnych… Do zobaczenia w kolejnych protestach i akcjach organizowanych wszędzie tam, gdzie dzieje się krzywda ludzka i gdzie łamane są prawa pracownicze.
Dziękuję wszystkim osobą które tak licznie uczestniczyły w naszym proteście oraz organizatorom naszego wyjazdu.

Przewodniczący Komisji Zakładowej
NSZZ „Solidarność” przy PG SILESIA