Nowy kompleks ścianowy dla Silesii

2013-05-24

Famur zakończył produkcję drugiego kompleksu ścianowego przeznaczonego do pracy w Przedsiębiorstwie Górniczym Silesia – dowiedział się portal górniczy nettg.pl z informacji przekazanych przez spółkę. W środę (22 maja) dokonano testu kompatybilności i oficjalnie przekazano maszyny przedstawicielom kopalni.
Pierwszy z zakupionych przez PG Silesia kompleksów pracuje w kopalni od czasu wznowienia przez nią wydobycia, czyli od kwietnia 2012 r.

Umowa na dostawę drugiego kompleksu ścianowego do PG Silesia została zawarta w październiku ub.r. Wart ponad 77 mln zł system wydobywczy został w pełni zaprojektowany i wykonany przez Famur. W jego skład wchodzą: kombajn ścianowy FS 400/3,3, 170 sztuk sekcji zmechanizowanej obudowy ścianowej Fazos 14/34, przenośnik zgrzebłowy ścianowy i podścianowy Nowomag oraz wyposażenie elektryczne.

– Nowoczesny kompleks ścianowy produkcji Famuru jest drugim kompletnym systemem wydobywczym, jaki dostarczymy do PG Silesia. Pierwszy sprawdził się już w wyjątkowo skomplikowanych warunkach górniczo-geologicznych, charakterystycznych dla pól wydobywczych czechowickiego zakładu. Jesteśmy przekonani, że kolejny zestaw maszyn i urządzeń ścianowych Famuru istotnie zwiększy efektywność wydobycia w Silesii przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa pracujących przy nim górników – powiedział podczas odbioru maszyn przez zarząd PG Silesia Ireneusz Tomecki, wiceprezes Famuru.

– Zakup pierwszego z kompleksów ścianowych Famuru jest bardzo dobrą inwestycją – jego praca przynosi kopalni wymierne efekty. Między innymi dlatego zdecydowaliśmy się na wybór oferty Famuru w przetargu na nowy kompleks. Niezwykle ważna w codziennym zarządzaniu zakładem jest dla nas optymalizacja kosztów wydobycia, w celu zagwarantowania odbiorcom jak najkorzystniejszej ceny końcowej produktu. Wierzymy, że możemy dostarczać jednocześnie tani i wysokokaloryczny węgiel, a nowy kompleks Famuru w istotny sposób pomoże nam zrealizować te założenia – powiedział po oficjalnym odbiorze maszyn Michal Heřman, prezes zarządu PG Silesia.

Pierwszy z zakupionych przez PG Silesia kompleksów Famuru pracuje w kopalni w Czechowicach-Dziedzicach od kwietnia 2012 r. Dostawę sprzętu sfinalizowano w grudniu 2011, a wartość kontraktu wyniosła 70,7 mln zł. Szczególnie istotnym elementem pierwszego kompleksu wydobywczego dla Silesi jest obudowa ścianowa Fazos 14/41, która została zaprojektowana specjalnie do zróżnicowanych warunków górniczo-geologicznych panujących w kopalni. Była to pierwsza na polskim rynku obudowa o bardzo dużym zakresie pracy, obejmującym od 1,6 do 4,1 m wysokości ściany, nie wymagająca zastosowania nadstawek na spągnicach oraz stosowania przedłużacza mechanicznego na stojaku hydraulicznym. Umieszczony na poziomie 681-747 metrów kompleks wydobywa 7000 ton urobku na dobę.

Materiał pochodzi ze strony: www.nettg.pl