„Silesia”: Przywróceni do pracy dzięki wsparciu „S”

2016-03-20

PG Silesia

Katowicki sąd okręgowy uznał ubiegłoroczne wypowiedzenie umów o pracę pracownikom Przedsiębiorstwa Górniczego (PG) „Silesia” Sp. z o.o. ze względu na bliżej niesprecyzowaną „sytuację ekonomiczną” firmy za bezskuteczne. Dzięki wsparciu udzielonemu przez Komisję Zakładową NSZZ „Solidarność” PG „Silesia” Sp. z o.o. i prawników związkowego Regionu Podbeskidzie zwolnieni górnicy-członkowie „Solidarności” wkrótce zostaną przywróceni do pracy.

Pod koniec roku 2015 blisko 90 pracowników czechowickiej kopalni „Silesia” otrzymało wypowiedzenia umów o pracę. Pracodawca uzasadniał przeprowadzone zwolnienia przyczynami ekonomicznymi. Z tą bardzo ogólnikową argumentacją nie zgodziła się zakładowa „Solidarność”, zapewniając wsparcie prawne tym swoim członkom, którzy zaskarżyli decyzję pracodawcy do sądu pracy. Tam pracownicy wygrali i choć Przedsiębiorstwo odwołało się od wydanego wyroku, Sąd Okręgowy w Katowicach podtrzymał orzeczenie sądu pracy.

– Jako jedyny związek zawodowy działający w Przedsiębiorstwie Górniczym „Silesia” pomogliśmy pracownikom, kiedy ci oddali swoje sprawy do sądu. Po raz kolejny udowodniliśmy, że nie jesteśmy „biurem podróży” czy jakimś innym „towarzystwem wzajemnej adoracji”, a organizacją związkową, dla której sprawy pracownicze są najważniejsze – komentuje przewodniczący Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” PG „Silesia” Sp. z o.o. Dariusz Dudek. – Nigdy nie pozwolimy na łamanie lub dowolną interpretację przepisów prawa pracy przez kogokolwiek. Dobrze, że sąd uwzględnił nasze stanowisko i uznał, że pracodawcy nie wolno powoływać się na „przyczyny ekonomiczne” bez konkretnego określenia tych przyczyn. Racja była po stronie pracowników, co potwierdził ostateczny, prawomocny wyrok – dodaje.

Jak informuje szef zakładowych struktur „Solidarności”, przywrócenie do pracy pierwszej z osób, które zdecydowały się na zaskarżenie decyzji pracodawcy do sądu i wygrały sprawę, ma nastąpić 4 kwietnia.