Solidarność przy PG SILESIA na Dniach Protestu

2013-09-17

W dniach od 11 do 14 września w Warszawie, odbyły się ogólnopolskie Dni Protestu pod hasłem „Dość Lekceważenia Społeczeństwa”. Punktem kulminacyjnym protestu była sobotnia manifestacja w której uczestniczyło około 200 tysięcy osób.

Jak zawsze i tym razem, w trakcie takiego protestu nie zabrakło członków NSZZ Solidarność PG SILESIA. Pierwsza grupa członków Solidarności pojawiła się w Warszawie już w piątek rano, była to grupa której zadaniem było zabezpieczenie miasteczka namiotowego przed Sejmem, konkretnie pilnowanie porządku w samym miasteczku, jak również pilnowanie aby do środka nie przedostał się nikt z zewnątrz. Mimo deszczu i panującego nocą zimna, grupa która pojechała do Warszawy wykonała swoje obowiązki wzorowo.

O tym że swoje trudne zadanie wykonaliśmy dobrze, świadczy fakt, że w sobotę w trakcie głównej manifestacji organizatorzy całego protestu powierzyli nam kierowanie jej przebiegiem na Rondzie De Gaulla. W miejscu tym łączyli się manifestanci trzech central związkowych i to my w tym newralgicznym miejscu kierowaliśmy przebiegiem całej akcji.
W sobotę dołączyli do nas następni koledzy którzy brali udział w manifestacji niosąc transparent z napisem Solidarność PG Silesia.

Trzeba podkreślić iż manifestacja miała charakter pokojowy. Jedną z głównych atrakcji był pomnik ,,ojca narodu’’ Donalda Tuska oraz cyrk z małpami Premiera.
Cała akcja była przeprowadzona wzorowo, co podkreślają wszystkie media. Wszyscy podkreślają również wzorową pracę służb porządkowych w których członkowie NSZZ Solidarność przy PG SILESIA odegrali znaczącą rolę.

Dziękuję wszystkim którzy w tych dniach byli w Warszawie i z tak wielką odpowiedzialnością wykonywali swoje zadania.
Specjalne podziękowania kieruje do nas również Kazimierz Grajcarek – Przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ Solidarność, w trakcie protestu odpowiedzialny za bezpieczeństwo uczestników.

Prezydium
Komisji Zakładowej