Ujawniamy zarys programu naprawczego KW

2015-01-06

Program naprawy górnictwa będzie przede wszystkim programem restrukturyzacji Kompanii Węglowej – wynika z informacji, do których dotarł portal górniczy nettg.pl. Nasze dociekania potwierdziły kilka tendencji wskazanych w poniedziałkowej publikacji Dziennika Gazety Prawnej, kilka podanych przez gazetę informacji wymaga jednak sprostowania.

2 stycznia Ministerstwo Gospodarki poinformowało, że zespół ds. funkcjonowania górnictwa pod przewodnictwem pełnomocnika rządu ds. restrukturyzacji węgla kamiennego Wojciecha Kowalczyka przygotował plan naprawczy Kompanii Węglowej, który zostanie rozpatrzony na posiedzeniu Rady Ministrów w środę, 7 stycznia 2015 r. Informację tę potwierdził w rozmowie z dziennikarzami Janusz Lewandowski, przewodniczący Rady Gospodarczej przy premierze, która ma recenzować program.

W poniedziałek 5 stycznia, Iwona Dżygała, dyrektor Biura Prasowego w Ministerstwie Gospodarki, w rozmowie z portalem górniczym nettg.pl potwierdziła, że plan ten nie uległ zmianie. Możliwe jednak, że ze względu na napiętą sytuację w służbie zdrowia górnictwo „spadnie” z porządku obrad rządu.

Gdyby tak się stało rozpatrzenie programu przesunie się o tydzień. Co zawiera dokument?

Z naszych informacji wynika, że pewne jego zapisy są ciągle modyfikowane, na pewno jednak cztery kopalnie Kompanii Węglowej zostaną przeznaczone do likwidacji. Chodzi o:
• Pokój,
• Brzeszcze,
• Sośnicę-Makoszowy i
• Bobrek-Centrum.

Likwidacją zajmie się Spółka Restrukturyzacji Kopalń, która po nowelizacji ustawy o restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego w latach 2008-2015 będzie mogła – zgodnie z przepisami unijnymi – otrzymać środki budżetowe na ten cel.

Kolejne cztery kopalnie Kompanii Węglowej, tzw. grupa P-4:
• Jankowice,
• Chwałowice,
• Marcel i
• Rydułtowy-Anna
przekazane zostaną Węglokoksowi, który do zarządzani tymi aktywami utworzy specjalną spółkę. W przyszłości udziały w tym podmiocie objąć mogą spółki energetyczne. Kopalnia Piekary zostanie prawdopodobnie włączona do spółki Węglokoks Kraj.

Pracownicy kopalń – zarówno zatrudnieni przy produkcji jak i w administracji – będą mogli skorzystać z programu dobrowolnych odejść. Program zawierał będzie prawdopodobnie dwa instrumenty:
• urlop górniczy (przeznaczony dla osób zbliżających się emerytury) oraz
• odejścia w ramach jednorazowych odpraw bezwarunkowych.

Kwoty odpraw dla pracowników dołu i powierzchni będą zróżnicowane. Ta część załogi kopalń likwidowanych, która nie skorzysta z programu, będzie alokowana pomiędzy pozostałe zakłady Kompanii Węglowej.

Nie jest wykluczone, że po zrealizowaniu tego etapu programu naprawczego branży podobne zasady restrukturyzacji zostaną wykorzystane w przypadku Katowickiego Holdingu Węglowego.